20/3/2024

“Geen bouwafval, geen bouwstroom, je huis in anderhalve dag wind- en waterdicht”

Ecowerk en SchipperDouwes

Ido Sellis en Martine Schipper

“Geen bouwafval, geen bouwstroom, je huis in anderhalve dag wind- en waterdicht”

Ecowerk en SchipperDouwes

T

oen Ido Sellis zeven jaar geleden zijn eigen ‘biobased’ huis wilde bouwen, kwam hij in contact met SchipperDouwes Architectuur in Delden. Martine Schipper en haar man Hans Douwes hadden vijf jaar eerder al hun eigen huis volgens dezelfde uitgangspunten gebouwd. Vanaf dat moment ontstond er ook een innige samenwerking tussen Ecowerk, het bedrijf van Ido, en het architectenbureau, die elkaar ieder op hun eigen wijze en vakgebied weten te versterken.

Een van de mooie resultaten uit deze samenwerking tot nu toe is de prachtige biobased woning in Manderveen. Martine: “Ja, ik weet het nog goed. Coronatijd, begin 2020. De opdracht en de eerste ontwerpschetsen verliepen bijna geheel online. De wens van de opdrachtgevers was om gebruik te maken van CLT (Cross Laminated Timber) massieve houtbouw. Op de kavel stonden twee oude schuren en in het ontwerp heb ik deze vorm, de dubbele kap en ook de richting waarin ze stonden terug laten komen. Pas na acht maanden ontmoette ik de toekomstige bewoners voor het eerst in levenden lijve.”

Fotografie: Petra Holland

Het Passiefhuis

Ido: “Ik kijk mee in bouwteamverband: opdrachtgever, architect, leveranciers en ik neem vooral de hele energiehuishouding voor mijn rekening. Het Passiefhuis-concept is daarbij voor mij hét uitgangspunt voor energieneutraal bouwen: zo veel mogelijk passieve energie benutten voor het verwarmen van de woning in de koude maanden en het comfortabel te houden in warme maanden. Door een minimale energievraag volstaat vaak een kleine, eenvoudige installatie, wat resulteert in een lagere investering én zeer lage maandlasten.” Je zou denken dat het begrip Passiefhuis is ontstaan sinds duurzaam bouwen steeds meer aandacht kreeg, maar dat is niet zo. Ido: “Passiefhuis is al na de oliecrisis in de jaren ’70 bedacht door een Oostenrijker en de Duitse bouwfysicus Wolfgang Feist heeft het wetenschappelijk uitgewerkt tot een bouwkundig concept. Zelf ben ik er ruim twaalf jaar geleden in Keulen op afgestudeerd.”

Iedereen kan biobased bouwen

Martine: “Duurzaam en energieneutraal bouwen is eigenlijk zo simpel dat je je werkelijk afvraagt waarom er nog maar vier procent in Nederland met biobased bouwmaterialen wordt gebouwd. Neem nu dit mooie huis in Manderveen; het is een casco van houten wanden met isolatiemateriaal er omheen, meer is het eigenlijk niet.” Ido: “We hebben hier een natuurlijk isolatiemateriaal van cellulose gebuikt, gemaakt van oude kranten. Het grote voordeel van dit soort biologische materialen is dat ze heel goed vocht kunnen reguleren, wat ook nog eens goed is voor je gezondheid. En wat betreft die vier procent die Martine noemde: we hebben dus een voorsprong op zesennegentig procent van de traditionele bouwwereld, terwijl er voldoende circulair bouwmateriaal voorhanden is. Europese bossen bijvoorbeeld zijn aan het afsterven vanwege klimaatverandering, kevers en boktorren en we doen niets met dat hout. Daarbovenop komt dat de Europese bossen gemiddeld met enkele procenten per jaar groeien.”

“Een voorsprong op zesennegentig procent van de traditionele bouwwereld”

Biobased in sociale woningbouw

Valt dit huis in het hoge prijssegment, is biobased alleen voor die doelgroep geschikt? Martine: “Er gaat meer tijd in de voorbereiding zitten dan bij de traditionele bouw. Alles moet 3D worden uitgetekend en over ieder schroefje is nagedacht. Parallel aan het tekenwerk rekent Ido de effecten op de energiehuishouding van iedere wijziging door. Zo optimaliseren we tezamen met de wensen van de opdrachtgever het gehele proces met als resultaat deze prachtige woning. Maar als je kijkt naar het interieur van deze woning, dan zie je ook dat er geen stukadoor, schilder of behanger meer aan te pas is gekomen, dus in de afwerking is weer een hoop bespaard. En dan heb je nog de toekomstige energiebesparing.” Ido: “Ja, want met mijn adviezen kan die zelfs ten opzichte van de huidige bouwwijze oplopen tot vijftig procent. Maar of biobased haalbaar is voor bijvoorbeeld sociale woningbouw? Dura Vermeer is nu met een project bezig van tweeëndertig woningen in de sociale sector, waarvan zestien prefab worden geproduceerd met biobased bouwmaterialen. Er gebeurt wel iets, zij het langzaam”

Is het geworden zoals jullie het in gedachten hadden?

Martine: “Ik ben absoluut niet van het type dat zegt: zo moet het worden en zo gaan we het doen. Nee, het is een gezamenlijk proces. Het is niet alleen energie, het is ook architectuur, tuin, landschap, licht, etcetera. Met elkaar krijg je het mooiste resultaat.” Ido: “Compliment aan Martine, want zij blijft de esthetiek heel goed bewaken, zodat de techniek niet de boventoon gaat voeren. Mooi zijn ook de grote lamellen, maar ook in de gevel zit een opening waarachter een raam is geplaatst; een zomernacht spui-ventilatie. Dat raam kan zodoende ’s nachts volledig worden geopend, zonder angst voor inbrekers.” Martine, tot slot: “Maar vooral ook een compliment voor de opdrachtgever, die het ontwerp wilde zien en met gezonde scherpte vertrouwen toonde in onze adviezen.”

Dit artikel kwam tot stand door een samenwerking tussen
Schipperdouwesarchitectuur uit Delden en Ecowerk uit Hengelo


Fotografie: Laurens Kuipers.

Schipperdouwesarchitectuur
De Fute 4, 7491 AL Delden
Website

Ecowerk
Aardbei 7, 7559 RS Hengelo
Website

Vond je dit een goed artikel? Help dan het ondernemersmagazine aan 1000 vrienden. Want alleen met behulp van vrienden kunnen wij er voor zorgen dat jij als ondernemer het hele jaar door voorzien wordt van relevante artikelen. Daarnaast krijg je als particulier het magazine 2x per jaar thuisgestuurd en voor bedrijven zijn er nog vele andere extra's. Dus wil je ons ondersteunen kijk dan snel wat wij jou te bieden hebben. Vrijwel iedere euro die binnenkomt, investeren wij in onze journalistiek. Bekijk wie er al vriend of partner zijn.

Alvast bedankt namens iedereen bij Ondernemersmagazine.nl
Ik word vriend
misschien ook interessant

Het regent lintjes in de gemeente Dinkelland

Door:
Redactie
|
Fotografie:
Redactie
1 min
|
Datum:
26/4/2024

Het regent lintjes in de gemeente Tubbergen

Door:
Redactie
|
Fotografie:
Redactie
1 min
|
Datum:
26/4/2024

Randrock 2024: nieuw podium, mooie line-up en vermaak in Vriezenveen

Door:
Redactie
|
Fotografie:
Redactie
1 min
|
Datum:
26/4/2024

De Kennismail

Ontvang één keer per maand onze nieuwsbrief met de beste verhalen, columns, nieuws en tips.
Bedankt! Jouw inschrijving is ontvangen.
Oops! Er ging iets mis tijdens het versturen van het formulier.

De meest recente nieuwsbrief

Klaar om jouw bedrijf in de schijnwerpers te zetten?

Is jouw bedrijf klaar om extra onder de aandacht te komen? Wil je laten zien waar je dagelijks mee bezig bent zodat andere ondernemers jouw bedrijf en jouw producten of diensten beter leren kennen? Deelnemen aan het Ondernemersmagazine is de perfecte manier om deze doelstellingen te realiseren.
Door mee te doen aan het Ondernemers Magazine Gemeente Tubbergen bereikte ik gericht 2000 ondernemers. Hier hield ik een aantal mooie contacten en nieuwe opdrachten aan over.
Joost Lansink | Innomads
Bedankt voor het invullen van het contactformulier. Wij nemen zo snel mogelijk contact met u op.
Oops! Something went wrong while submitting the form.
All Rights Reserved 2020
Designed and build by Monolith opportunity creators