29/10/2021

Moneybird Boekhoudprogramma

Een 9 tot 5 mentaliteit is bij ons een must

Edwin Vlieg
Jouke Zomer
Jouke Zomer
Vriezenveen | Nederland

Moneybird Boekhoudprogramma

Een 9 tot 5 mentaliteit is bij ons een must

M

oneybird is het boekhoudprogramma dat met je meedenkt en er voor zorgt dat je met plezier je boekhouding bijhoudt.” Dat is best een flinke uitspraak over een boekhoudpakket. Want zoals co-founder van Moneybird Edwin Vlieg het treffend zegt. “Ondernemer ben je niet geworden om te gaan boekhouden.” Als zelfverklaard fan van het boekhoudpakket willen wij meer weten over het bedrijf Moneybird dat in elf jaar uitgroeide van softwareontwikkelaar van een programmatje waarmee makkelijk facturen te maken zijn, tot ontwerper van een totaal boekhoudpakket met 40 werknemers. Wij gingen op bezoek in de wijk Roombeek in Enschede en spraken Edwin Vlieg over het boekhoudprogramma, over ondernemen en over hun bedrijfscultuur, die gerust radicaal anders dan standaard genoemd mag worden.

Moneybird is in 11 jaar uitgegroeid tot een volledig boekhoudpakket. Hoe zijn jullie begonnen? En was waar het bedrijf nu staat altijd al het doel?
Tijdens mijn studie informatica was ik freelancer en verstuurde mijn facturen niet op tijd, omdat het te omslachtig was om ze te maken. Dat is niet handig voor een ondernemer en als informaticus wilde ik het proces automatiseren. Dus bouwde ik een programmaatje om de facturen automatisch aan te maken. Toen dat programma begon te piepen en te kraken, heb ik in één zomer samen met mijn studievrienden Joost en Berend het programma uitgebouwd. Dit is uitgegroeid tot Moneybird omdat klanten vroegen naar de mogelijkheden voor offertes, inkoopfacturen en bankkoppelingen. Door de vragen van klanten hebben wij toch de stap gemaakt en zijn wij een volledig boekhoudpakket geworden. Het was van tevoren nooit het doel om uit te groeien tot wat Moneybird nu is, maar ik ben wel heel blij met wat het is geworden.

Voor welke ondernemers is Moneybird het juiste boekhoudpakket?
Er is niet een specifieke doelgroep voor het pakket. Iedereen die factureert, kan gebruik maken van Moneybird. Van zzp-ers tot bedrijven in het mkb. Startende ondernemers kunnen zelfs gratis gebruik maken van het pakket, wanneer ze niet meer dan drie facturen per maand versturen. Krijgen bedrijven veel voorraad, dan is dat vaak het moment dat ze een volgende stap maken en overstappen naar een ander pakket.

Moneybird is het boekhoudpakket dat met je meedenkt. Houd met plezier je boekhouding bij. Kun je dat toelichten?
Ons motto is: Plezier in je financiële administratie. Je gaat nooit ondernemen omdat je graag wilt boekhouden. Het is iets wat je erbij doet omdat het noodzakelijk is. Met Moneybird proberen wij het zo gemakkelijk mogelijk te maken voor ondernemers. Op die manier krijgen ondernemers er ook echt plezier in omdat ze zelf kunnen boekhouden. Ze zijn er niet veel tijd aan kwijt door de koppeling met hun bankrekening en met de belastingdienst. Ondernemers krijgen gemakkelijk grip op hun eigen financiën en hebben zo een helder inzicht in hoe hun bedrijf er financieel voor staat.

Je bent gestart tijdens je studie en uitgegroeid tot het bedrijf Moneybird. Ben je een echte ondernemer of ben je een ondernemer geworden door de jaren heen?
Ik ben altijd al wel ondernemer geweest. Toen ik jong was had ik mijn eigen bedrijfje en stond ik al ingeschreven bij de KVK. Ondernemen was voor mij geen doel op zich. Het gaat mij er vooral om dat ik dingen kan doen waar ik met plezier aan werk. Wel heb ik gemerkt, dat ik groei als ondernemer en een brede ontwikkeling doormaak. Zo ben ik bezig met onderwerpen als marketing, HR en presentaties geven. Dat vind ik leuke dingen om mij in te ontwikkelen.

Jullie hebben een radicaal andere bedrijfscultuur met onder andere een stille kantoortuin en een 8 tot 5 mentaliteit
Onze visie is dat wij een bedrijf willen zijn waar je over tien jaar nog steeds wilt werken. Dat lukt je niet met zestig uur werken in de week. Om in de uren die wel beschikbaar zijn goed te kunnen doorwerken hebben wij een stille kantoortuin. Dit komt voornamelijk vanuit mede-eigenaar Joost Diepenmaat en mijzelf. Wij zijn van nature rustig. En we vinden het belangrijk rustig te kunnen werken. In het begin was het voor een aantal werknemers wel even wennen. Maar de stille werkplekken worden nu echt door iedereen gewaardeerd. Wanneer iemand een gesprek wil voeren of wil overleggen, dan zijn er ook andere werkplekken beschikbaar en in de pauzes is het in de kantine zeker niet stil. De stille werkplekken zijn er echt op gericht dat iedereen gefocust kan werken.

Telefonisch niet bereikbaar
Wij zijn telefonisch niet bereikbaar voor de gebruikers van Moneybird. Daar hebben wij goed over nagedacht. Door een goede kennisbank op te zetten en deze constant aan te vullen kunnen ondernemers zelf al heel veel oplossen en tegelijkertijd leren ze zelf meer over Moneybird. Daarnaast is een telefooncentrale als helpdesk niet schaalbaar. In januari is het een gekkenhuis omdat er veel vragen zijn over de belastingaangifte en in februari is er ineens niets meer te doen. Het is voor ons beter om vragen te beantwoorden via de mail zodat wij in ons eigen tempo kunnen werken aan vragen die binnenkomen. We beantwoorden ze natuurlijk zo snel mogelijk.

40 urige werkweek
Wanneer een werknemer langer doorwerkt, omdat hij vast een groot aantal vragen wil wegwerken dan kan hij op een later tijdstip een dag vrij nemen want overuren betalen wij niet uit. Simpele reden daarvoor is dat wij vinden dat je niet meer dan 40 uur per week moet werken om het werk leuk te houden. “Werk om te leven, leef niet om te werken is goed op ons van toepassing.” Vandaar de 8 tot 5 mentaliteit. Zelf werken Joost en ik 34 uur. Wij hebben kleine kinderen en die willen wij zien opgroeien. Op deze manier werken voelt voor ons goed.

Geen managers
Er werken hier veel slimme mensen, die heel goed zelf kunnen beslissen wat ze moeten doen. Dat is de reden dat wij geen managers nodig zijn. Dit is voor ons de fijnste manier van werken gebleken. We werken projectmatig waarbij elk project de medewerker meedenkt en meebeslist. Dit doen wij door middel van de OKR methode.

Is jullie manier van werken ook goed toepasbaar in andere type bedrijven?
Niet alles is op elk bedrijf van toepassing. Maar het is zeker mogelijk om een aantal dingen zoals ons te doen. Maar een cultuurverandering doorvoeren duurt lang en is een vak apart. Hopelijk lukt het meerdere bedrijven om te veranderen als dat goed voor ze is want het is echt belangrijk voor een bedrijf dat werknemers zich goed voelen en gezond zijn.

“Je moet een cultuur vooral niet nastreven”

Hebben jullie vanaf de start van Moneybird deze vorm van werken nagestreefd of is dat niet realistisch wanneer je een startend bedrijf bent?
Qua werkuren hebben we het altijd zo ingericht dat we niet meer dan veertig uur hoefden te werken. In het begin moesten we natuurlijk nog gewoon naar school, dus was er niet meer tijd beschikbaar. In de vakanties werkten wij wel meer uren. Maar dat kwam omdat we met iets gaafs bezig waren, dat niet als werk voelde. Het is belangrijk om bij jezelf te blijven en het moet wat betreft schaalbaarheid ook mogelijk zijn. Dat is de reden dat wij weloverwogen keuzes maken, zoals het opstellen van een uitgebreide kennisbank, zodat we telefonisch niet bereikbaar hoeven te zijn, omdat de klanten zelfredzaam zijn bij het oplossen van hun probleem. Zo bouwen wij door aan het bedrijf, waar wij graag leiding aan willen geven. Zo zijn wij ook gegroeid naar veertig man personeel. Telkens wanneer we merkten dat de werklast te groot werd, namen we nieuwe mensen aan. Zo zijn we eigenlijk heel organisch gegroeid. veertig man lijkt veel maar over de jaren zijn het vier man personeel per jaar. Dat is goed te overzien.

Voor personeelsuitbreiding hoeven jullie niet op zoek. Waar ligt dat volgens jou aan?
Wij vertellen graag over ons bedrijf en dragen onze manier van werken uit naar buiten. Onder andere door interviews en podcasts. Dat is eigenlijk gewoon marketing. Daarnaast hebben wij goede contacten met de Universiteit Twente en met Saxion. Ik geef daar bijvoorbeeld lunchsessies en vertel dan welke gave dingen wij doen en waar wij mee bezig zijn. Dat spreekt studenten aan. Tel daarbij op dat wij in in Enschede op een goede locatie zitten en je bent interessant voor werknemers en studenten.

Wat raad je ondernemers aan, die een soortgelijke bedrijfscultuur willen nastreven?
Je moet een cultuur vooral niet nastreven. Je moet als ondernemer vooral doen wat je prettig vindt. Lezen over en luisteren naar wat andere ondernemers doen en daaruit meenemen wat voor jouw bedrijf goed is en dat toepassen. Laat je in ieder geval niet leiden door “maar het gaat altijd al zo.” Geen enkel bedrijfsproces is in beton gegoten. Durf vooral dingen te proberen als bedrijf om vooruitstrevend te blijven.

Waar zie je nog groeikansen voor Moneybird?
Wij groeien nu nog. Maar groei is niet ons doel op zich. Moneybird staat nu goed maar wij blijven continu aandacht geven aan het verbeteren en het implementeren van nieuwe ideeën. Zo hebben wij het nu mogelijk gemaakt om te betalen via een QR code op de factuur. Erg gemakkelijk voor ondernemers. Het blijven ontwikkelen kost tijd en wij hebben voor het komende jaar dan ook geen spectaculaire plannen, zoals uitbreiden naar Duitsland. Dat is op dit moment niet haalbaar. Er moet dan teveel aan Moneybird gesleuteld worden om dat te laten slagen.

Wat is jullie belangrijkste ondernemersles geweest?
Blijf luisteren naar je klanten. Wij willen onze klanten helpen en door dit te doen, kom je altijd op de plek waar je naartoe wilt als bedrijf. Als wij dat niet hadden gedaan, hadden wij nooit de stap gemaakt om een compleet boekhoudpakket te worden. Nu kwam die klantvraag vaak bij ons en zijn wij waarde blijven toevoegen aan ons pakket. Zo hebben wij een succesvol bedrijf neergezet.

Moneybird
Moutlaan 35, 7523 MC Enschede
Ga naar de website
Vond je dit een goed artikel? Help dan het ondernemersmagazine aan 1000 vrienden. Want alleen met behulp van vrienden kunnen wij er voor zorgen dat jij als ondernemer het hele jaar door voorzien wordt van relevante artikelen. Daarnaast krijg je als particulier het magazine 2x per jaar thuisgestuurd en voor bedrijven zijn er nog vele andere extra's. Dus wil je ons ondersteunen kijk dan snel wat wij jou te bieden hebben. Vrijwel iedere euro die binnenkomt, investeren wij in onze journalistiek. Bekijk wie er al vriend of partner zijn.

Alvast bedankt namens iedereen bij Ondernemersmagazine.nl
Ik word vriend
misschien ook interessant

“Inzicht in de materie leidt tot oplossingen van problemen”

Door:
Ciska Oude Engberink
|
Fotografie:
Frank Visschedijk
3 min
|
Datum:
28/3/2024

Van start-up naar grote speler: hier moet je aan denken wanneer je bedrijf groeit

Door:
Redactie
|
Fotografie:
Redactie
1 min
|
Datum:
28/3/2024

Bijzondere kozijnoplossingen en persoonlijke aandacht altijd voorop

Door:
Ciska Oude Engberink
|
Fotografie:
Redactie
3 min
|
Datum:
21/3/2024

De Kennismail

Ontvang één keer per maand onze nieuwsbrief met de beste verhalen, columns, nieuws en tips.
Bedankt! Jouw inschrijving is ontvangen.
Oops! Er ging iets mis tijdens het versturen van het formulier.

De meest recente nieuwsbrief

Klaar om jouw bedrijf in de schijnwerpers te zetten?

Is jouw bedrijf klaar om extra onder de aandacht te komen? Wil je laten zien waar je dagelijks mee bezig bent zodat andere ondernemers jouw bedrijf en jouw producten of diensten beter leren kennen? Deelnemen aan het Ondernemersmagazine is de perfecte manier om deze doelstellingen te realiseren.
Door mee te doen aan het Ondernemers Magazine Gemeente Tubbergen bereikte ik gericht 2000 ondernemers. Hier hield ik een aantal mooie contacten en nieuwe opdrachten aan over.
Joost Lansink | Innomads
Bedankt voor het invullen van het contactformulier. Wij nemen zo snel mogelijk contact met u op.
Oops! Something went wrong while submitting the form.
All Rights Reserved 2020
Designed and build by Monolith opportunity creators