et zit in hem: mensen graag willen helpen die het moeilijk hebben. Het is de rode draad in het leven van Erik ter Steege uit Rijssen als zorgprofessional bij Aveleijn. Sinds 2021 werkt hij daarnaast vanuit zijn bedrijf VERTROUWMIJ.NL als extern vertrouwenspersoon. Zelfstandig, discreet en vooral: een luisterend oor voor wie dat nodig heeft. “Het mooiste is als ik niet nodig ben”, zegt hij met een glimlach. “Maar ik ben er als het nodig is. Ik zet graag iemand in z’n kracht zodat diegene er zelf uit kan komen.”
Zijn rol? Luisteren, erkennen en adviseren. Gevallen zijn van uiteenlopende aard. “Het kan te maken hebben met werkdruk, een gevoel van onbehagen of overschrijdend gedrag”, weet de Rijssenaar, “Meestal meestal is een half uur praten al genoeg. Mensen willen gehoord worden, hun verhaal kwijt. En weten dat iemand dit serieus neemt. Vaak heeft het te maken met miscommunicatie.” De gesprekken zijn vertrouwelijk en vinden plaats op een plek waar de medewerker zich veilig voelt. “Ik ben niet de politie of een rechter en bemiddel niet in een conflict”, legt hij uit. “Ik ben er voor de medewerker die het overkomen is. Ik ben er voor hem of haar!”
“Een vertrouwenspersoon inhuren maakt je geen slechtere werkgever, integendeel”
Grensoverschrijdend gedrag
Toch is de drempel om hulp te zoeken nog vaak hoog. Schaamte, angst voor reacties van anderen of simpelweg het idee dat het allemaal ‘wel meevalt’. Erik: “In de horeca bijvoorbeeld ervaart 62 procent van de vrouwen grensoverschrijdend gedrag. En toch denkt iedereen: ‘Bij ons speelt dat niet.’ Dat is een valkuil.” Om bedrijven hierin te ondersteunen, heeft Erik een abonnement al vanaf 120 euro per jaar waarmee organisaties op afroep gebruik kunnen maken van zijn diensten. “Net als een brandverzekering. Je hoopt dat je hem niet nodig hebt, maar als er iets gebeurt, ben je blij dat-ie er is.”
Goed werkgeverschap
Het aanstellen van een vertrouwenspersoon is geen wettelijke verplichting, maar wordt wel aangemoedigd door de Arbo en past bij goed werkgeverschap. Zijn boodschap aan ondernemers is helder: “Een vertrouwenspersoon inhuren maakt je geen slechtere werkgever, integendeel. Het laat zien dat je veiligheid en integriteit serieus neemt. Eén klacht is misschien een incident, maar soms zit er meer achter. Dan gaat het om patronen, cultuur. Daar moet je alert op zijn.”