Recentelijk vroeg ik aan een groep ondernemers: "Passen jullie de Wet Digitale Toegankelijkheid (WCAG) al toe?" Ze keken me allemaal aan alsof ik sprak met tien bier op.
Nog niet zo lang geleden hoorde ik voor het eerst van de term WCAG. Met ruim 300 websites aan ervaring moest ik de communicatieadviseur van de gemeente Rijssen-Holten bekennen dat deze term nieuw voor mij was.
Het is de nieuwe wet met betrekking tot digitale toegankelijkheid die per 28 juni 2025 van kracht gaat en waar eventueel flinke boetes tegenover kunnen staan bij het niet naleven van deze wet. Zeg maar een inclusieve website of app. Direct bedroop mij het gevoel dat er vanuit een ivoren toren, vanachter een bureau weer iets bedacht was, zoals in 2018 de cookiewet ook werd geïntroduceerd.
Ik ging eens op het puntje van m’n stoel zitten om aandachtig te luisteren waar deze wetgeving over ging. Al gauw kwam ik tot de conclusie dat ik wellicht iets te snel had geoordeeld.
Deze wetgeving moet er voor zorgen dat ruim tien procent van de Nederlanders, dus meer dan 1,8 miljoen mensen, makkelijk je website of app kunnen gebruiken zonder beperkingen.
Hiervoor zijn bijna 50 succespunten bedacht waaraan je website of app moet voldoen. Denk aan contrasten in je kleuren, lettergroottes, logische opbouw van je website, juiste titels en ga zo maar door.
“WCAG? De groep ondernemers dacht dat ik sprak met 10 bier op”
Bijzonder dat we hier met elkaar nog nooit zo over na hebben gedacht en daarom goed om dit thema onder de aandacht te brengen bij ondernemers en digital agencies.
Speciaal hiervoor hebben wij wcag-check.nl in het leven geroepen waar je erg eenvoudig kunt testen of je aan de WCAG moet voldoen en daarnaast kun je ook nog eens een gratis test laten uitvoeren met aanbevelingen.
Waarom? Digitale toegankelijkheid is geen ivoren toren-beleid, maar een kans om je dienstverlening te verbeteren en iedereen te laten meedoen.
Begin vandaag: maak je website toegankelijk voor je klant én voor je bedrijf.