wee ondernemers die meer met elkaar gemeen hebben dan slechts hun achternaam, want dat is namelijk het enige toeval. Jan en Wilfred Ligtenberg verkochten ieder op verschillende momenten hun eigen bedrijf, maar vormen sinds 2023 vanuit hun gezamenlijke passie de directie van Het Twente Portaal. Een digitaal platform voor arbeidsbemiddeling waarin onder meer UWV, gemeenten, Werkplein Twente, bedrijfsleven en onderwijsorganisaties in Twente al succesvol samenwerken. En wellicht binnenkort ook in heel Nederland, en dan vanuit een nieuw vestigingsadres in Rijssen-Holten.
Jan Ligtenberg (54) had met zijn onderneming in arbeidsbemiddeling al ruime ervaring in de arbeidsmarkt en Wilfred (61) had met zijn metaalbedrijf al vaker van doen gehad met personeel vanuit het toenmalige Talenten Portaal, een initiatief van de Gemeente Hellendoorn. Hij werd mede daardoor gevraagd om als arbeidsadviseur dit platform te runnen, maar nadat dit initiatief in 2019 werd wegbezuinigd, begon Wilfred met een vooruitziende blik zijn eigen Het Twente Portaal en vond in 2023 in Jan zijn compagnon met ruime ervaring in de arbeidsmarkt. Alle veertien Twentse gemeenten en maar liefst 1200 Twentse bedrijven maken nu al gebruik van dit unieke platform, waarmee ze inmiddels al meer dan 100 mensen in 2024 met een afstand tot de arbeidsmarkt aan een baan hebben geholpen. Resultaten zijn mede door succesvolle publiek-private samenwerking tot stand gekomen, ondersteund vanuit het project door At Pultrum en Willeke Assink in opdracht van Werkplein Twente.
“Voordeel van onze tool is dat kandidaten nu ook over de gemeentegrenzen heen bemiddeld kunnen worden"
Uniek: één op één met kandidaat én coach
Maar laten we eerst even een misverstand wegnemen: “Bij ‘mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt’ wordt vaak gedacht aan personen met fysieke of psychische problemen”, zegt Jan. “En dat beeld klopt niet helemaal. Een afstand kan namelijk zowel kort als groot zijn. Iemand die bijvoorbeeld al meer dan dertig jaar bij één werkgever heeft gewerkt en dankzij een faillissement werkloos wordt, weet soms niet eens meer hoe hij moet solliciteren, wordt vaak afgewezen en raakt daardoor misschien onnodig in de bijstand. Of een andere uiterste: een statushouder met uitstekende kwalificaties, maar die nog net niet de Nederlandse taal geheel machtig is, bezig is met de inburgeringscursus en dolgraag wil werken. Deze mensen worden vaak door de gemeente, het UWV of een onderwijsinstelling begeleid in het arbeidstraject. Maar hoe vind jij als werkgever nou zo’n iemand en ook nog eens zijn of haar arbeidscoach bij de gemeente of een andere instantie? En hoe kom je één op één en rechtstreeks in gesprek met de coach én de kandidaat? Kijk, en dat maakt ons platform nou zo uniek en interessant.”
Over de gemeentegrens kijken
Wilfred: “Met Het Twente Portaal krijgt iedere ondernemer na aanmelding via een inlogcode gratis toegang tot een complete database met alle werkzoekenden via overheidsinstanties, UWV, gemeenten en onderwijsorganisaties, verdeeld over alle veertien gemeenten en ingedeeld in diverse beroepscategorieën. Van alle werkzoekenden staat een compleet profiel online, een soort digitale etalage, maar wel anoniem vanwege de privacyregels. Ook de gegevens van de werkcoach, van telefoonnummer tot en met emailadres staan er vermeld en dat is uniek te noemen. Net als het feit dat je als ondernemer nu ook kunt rondneuzen bij andere gemeentes.” Jan: “Voordeel van onze tool is dat kandidaten nu ook over de gemeentegrenzen heen bemiddeld kunnen worden. Het gaat om de juiste match van kandidaat bij de juiste werkgever, waar de kandidaat ook vandaan komt of welke achtergrond de kandidaat ook heeft.”
“Vanuit de Poort van Twente doen we er alles aan om deuren te openen voor werkzoekenden en ondernemers, Twenteportaal is een prachtig voorbeeld van ondernemend samen werken”
Wethouder Bert Tijhof - gemeente Rijssen-Holten
Gratis voor ondernemers
Het platform is in korte tijd al een groot succes in deze regio en, zoals vermeld, alle veertien gemeentes en UWV binnen het werkplein Twente nemen hierin deel. Wilfred: “Voor ondernemers is het portaal zoals gezegd volledig gratis. Per gemeente wordt een licentiebedrag betaald voor het gebruik ervan, ongeacht het aantal werkzoekenden. Maar reken zelf maar eens uit wanneer je honderd mensen aan een vast baan hebt kunnen helpen, wat dit per jaar scheelt aan uitkeringskosten”.
Landelijke potentie met pilot in Rijssen-Holten
De overheid investeert de komende jaren ruim 86 miljoen euro extra om te komen tot 35 regionale Werkcentra in Nederland. “Ons Twente Portaal is dus uit te rollen in iedere regio. Enige drempel is nog de diversiteit aan software in iedere gemeente. Daarvoor zijn we nu onze 2.0 versie aan het ontwikkelen en doen we samen met de Gemeente Rijssen-Holten een pilot op gebied van automatisering. De korte lijnen tussen de ondernemers en de gemeente zijn hier sowieso uitstekend en het is dan ook een van de redenen om ons hier te willen vestigen. Zodoende zijn we dan ook druk zoekende naar een passende locatie om vanuit hier niet alleen Twente, maar wellicht binnenkort alle Werkcentra in Nederland te kunnen voorzien van hun eigen portaal,” aldus Jan Ligtenberg afsluitend.